Mormor Ullas Majonnäs
Blanda:
1 ägg
ca: 1 tsk senap svensk
ca: 1 tsk pressad citron
ca: 1 msk vitt vins- eller äpple vinäger
salt och peppa
Tillsätt:
ca: 2 dl neutral olja i en tunn stråle under vispning med mixern
ju mer olja desto tjockare majonnäs
Hollandaise & Bearnaise med mixern
4 portioner
Basen
1 st ägg
200 g smör
1,5 dl rapsolja tillsätt mer för tjockare konsistens
salt o peppar
Bearnaise
1 st schalottenlök
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
3 tsk dragon
2 tsk persilja
Hollandaise
1 msk citronsaft
1. Knäck ägget i en hög och smal mixerskål (helst inte större diameter än 9
cm).
2. Smält smöret. Använda inte det vita som lägger sig i botten av kastrullen när
du smälter smöret . Det gör att såsen blir lösare.
3. Ställ mixern i botten på den höga behållaren med ägget i och häll sakta i
smöret samtidigt som du mixar nerifrån och upp. Tänk att det understa lagret ska
hinna bli vitt och krämigt innan du tar upp mixern. Tillsätt sedan oljan på
samma sätt.
(Bearnaise)
4. Om du gör bearnaise: Finhacka schalottenlöken och koka den tillsammans med
vatten, vinäger och dragon tills vätskan halverats. Ta bort kastrullen från
värmen. Sila bort löken eller blanda i allt och mixa slätt för extra smak.
5. Tillsätt sedan antingen citronsaft eller "dragonlagen" om bearnaisesås. Smaka
av med salt, peppar och eventuellt mer syra.
Rör ut jordnötssmöret i hett vatten (eller buljong) och blanda i övriga ingredienser till såsen
Sonjas Spagettisås
1 msk smör
1 msk mjöl
ca: 2 tsk cayennepeppar
ca: 4 msk Italiensk salladskrydda
1 msk tomatpuré
ca: 3dl ketchup
Blanda och späd med Vatten
Serveras till stekt falukorv och pasta
Pannkakor
2 ½ dl vetemjöl
6 dl mjölk
½ tsk salt eller 1-2 tsk vaniljsocker
3 ägg
Blanda mjöl och salt/socker.
Vispa i mjölken, lite i taget så det inte klumpar sig.
Vispa i äggen, ett i taget.
Låt gärna stå en stund innan gräddning.
Vill du göra tjockpannkaka, ta 3 dl vetemjöl och ½ tsk socker och ½ tsk salt. Ta
även i 2 msk smält smör i smeten.
225 gr 25 min
4 port. Amerikanska pannkakor
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 st ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smör
1. Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda
det med ägg och
mjölk i en annan skål. Blanda inte för mycket, bara precis så att allt blandas.
2. Servera dem med blåbär och lönnsirap
Våfflor c:a 8 st
100 gr smör
2 ½ dl vatten
2 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop vatten och mjölk med mjöl, bakpulver och salt.
Tillsätt smöret.
Grädda.
5 dl rågflingor
5 dl fiberhavregryn
100 g hackad mandel
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
1 dl råsocker
2 dl vatten + 5 msk neutral olja
ev 2-3 dl russin
• Blanda alla torrvaror och bred ut i en långpanna
• Stänk vatten o olja över, krama lätt så fukten tränger in
200 g 20-30 min
Rör om flera gånger under tiden
Kokning av hummer & krabba
2 ½ l vatten
¾ – 1 dl salt
ev 1 knippe krondill
Krabba 15 – 20 min
Hummer max 12 min
Havskräftor
Till 1 kg
3 l vatten
1 – 1 ½ dl salt
Mycket krondill
Koka upp vatten med salt. Lägg i kräftorna och låt koka
upp. Ta bort från värmen. Kyl ned kastrullen. Plocka ev upp kräftorna och lägg
tillbaka när lagen svalnat lite. Jag brukar lägga ned kylklampar så går det
snabbare. Tillsätt en massa ny krondill.
Rör ihop
1 msk svensk senap
1 msk socker
1 ½ msk vinäger
Tillsätt under vispning
4-6 msk olja
Smaka av med
Mycket dill, salt och peppar
10 gurkor
2 dillkronor
1 tsk senapsfrön
Saltlag
½ dl salt/liter vatten
Inläggningslag
7 dl socker
3 dl ättiksprit
4 dl vatten
• Tvätta och borsta gurkorna, skiva och lägg i en kruka. Häll över saltlagen som
ska täcka helt.
• Låt stå över natten
• Sila bort lagen. Varva gurka med dill och senapsfrön
• Koka inläggningslagen c:a 10 min. Häll den heta lagen över gurkan
Till 20 gurkor gör jag saltlagen på 3 l vatten och 1 ½ dl salt. Inläggningslagen
gör jag x 2, och så tar jag lite mer senapsfrön och fler dillkronor.
Äggroyal med västerbottenost och forellrom
2 dl vispgrädde
100 g riven västerbottenost
2 äggulor
1 krm cayennepeppar
ev salt
Vispa 1 dl grädde, behåll 1 dl ovispad
Blanda försiktigt vispad grädde, flytande grädde och äggulor. Tillsätt osten och
smaka av med peppar och ev lite salt.
Fyll rengjorda äggskal, ställ i äggkartong.
Grädda 130 gr 15-20 min tills smeten precis har stannat
Toppa med forell eller löjrom och krasse
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2-3 palsternackor
4 potatisar
2 gula lökar
1 msk smör
C:a 1 dl creme fraiche
Salt, peppar, ev 1-2 tsk idealmjöl
• Skär palsternacka, lök och potatis i småbitar
• Fräs runt i smöret utan att det tar färg
• Häll på vattnet med buljongtärningarna
• Koka mjukt
• Mixa soppan slät tillsammans med creme fraiche
• Red ev med idealmjöl
• Smaka av med salt och peppar
Servera gärna tillsammans med lite knaperstekt smulad bacon
eller brödkrutonger och klippt persilja.