Mormor Ullas Majonnäs

Blanda:

1 ägg
ca: 1 tsk senap svensk
ca: 1 tsk pressad citron
ca: 1 msk vitt vins- eller äpple vinäger
salt och peppa


Tillsätt:
ca: 2 dl neutral olja i en tunn stråle under vispning med mixern
ju mer olja desto tjockare majonnäs


Hollandaise & Bearnaise med mixern

4 portioner

Basen
1 st ägg
200 g smör
1,5 dl rapsolja tillsätt mer för tjockare konsistens
salt o peppar

Bearnaise
1 st schalottenlök
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
3 tsk dragon
2 tsk persilja

Hollandaise
1 msk citronsaft
 

1. Knäck ägget i en hög och smal mixerskål (helst inte större diameter än 9 cm).

2. Smält smöret. Använda inte det vita som lägger sig i botten av kastrullen när du smälter smöret . Det gör att såsen blir lösare.

3. Ställ mixern i botten på den höga behållaren med ägget i och häll sakta i smöret samtidigt som du mixar nerifrån och upp. Tänk att det understa lagret ska hinna bli vitt och krämigt innan du tar upp mixern. Tillsätt sedan oljan på samma sätt.

(Bearnaise)
4. Om du gör bearnaise: Finhacka schalottenlöken och koka den tillsammans med vatten, vinäger och dragon tills vätskan halverats. Ta bort kastrullen från värmen. Sila bort löken eller blanda i allt och mixa slätt för extra smak.

5. Tillsätt sedan antingen citronsaft eller "dragonlagen" om bearnaisesås. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer syra.
 


Jordnötssås

Rör ut jordnötssmöret i hett vatten (eller buljong) och blanda i övriga ingredienser till såsen

 

 


Sonjas Spagettisås

1 msk smör
1 msk mjöl
ca: 2 tsk cayennepeppar
ca: 4 msk Italiensk salladskrydda
1 msk tomatpuré
ca: 3dl ketchup
Blanda och späd med Vatten

Serveras till stekt falukorv och pasta


Pannkakor

2 ½ dl vetemjöl
6 dl mjölk
½ tsk salt eller 1-2 tsk vaniljsocker
3 ägg

Blanda mjöl och salt/socker.
Vispa i mjölken, lite i taget så det inte klumpar sig.
Vispa i äggen, ett i taget.
Låt gärna stå en stund innan gräddning.

Vill du göra tjockpannkaka, ta 3 dl vetemjöl och ½ tsk socker och ½ tsk salt. Ta även i 2 msk smält smör i smeten.
225 gr 25 min
 

4 port. Amerikanska pannkakor

2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 st ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smör

 1. Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda det med ägg och
mjölk i en annan skål. Blanda inte för mycket, bara precis så att allt blandas.

2. Servera dem med blåbär och lönnsirap

 


Våfflor c:a 8 st

100 gr smör
2 ½ dl vatten
2 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver

Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop vatten och mjölk med mjöl, bakpulver och salt.
Tillsätt smöret.
Grädda.
 


Tinas müsli

5 dl rågflingor
5 dl fiberhavregryn
100 g hackad mandel
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
1 dl råsocker
2 dl vatten + 5 msk neutral olja
ev 2-3 dl russin

• Blanda alla torrvaror och bred ut i en långpanna
• Stänk vatten o olja över, krama lätt så fukten tränger in

200 g 20-30 min
Rör om flera gånger under tiden
 


Kokning av hummer & krabba

2 ½ l vatten
¾ – 1 dl salt
ev 1 knippe krondill

Krabba 15 – 20 min

Hummer max 12 min


Havskräftor
Till 1 kg
3 l vatten
1 – 1 ½ dl salt
Mycket krondill

Koka upp vatten med salt. Lägg i kräftorna och låt koka upp. Ta bort från värmen. Kyl ned kastrullen. Plocka ev upp kräftorna och lägg tillbaka när lagen svalnat lite. Jag brukar lägga ned kylklampar så går det snabbare. Tillsätt en massa ny krondill.
 


Hovmästarsås

Rör ihop
1 msk svensk senap
1 msk socker
1 ½ msk vinäger

Tillsätt under vispning
4-6 msk olja

Smaka av med
Mycket dill, salt och peppar


Inlagda Västeråsgurkor

10 gurkor
2 dillkronor
1 tsk senapsfrön

Saltlag
½ dl salt/liter vatten

Inläggningslag
7 dl socker
3 dl ättiksprit
4 dl vatten

• Tvätta och borsta gurkorna, skiva och lägg i en kruka. Häll över saltlagen som ska täcka helt.
• Låt stå över natten
• Sila bort lagen. Varva gurka med dill och senapsfrön
• Koka inläggningslagen c:a 10 min. Häll den heta lagen över gurkan



Till 20 gurkor gör jag saltlagen på 3 l vatten och 1 ½ dl salt. Inläggningslagen gör jag x 2, och så tar jag lite mer senapsfrön och fler dillkronor.



Äggroyal med västerbottenost och forellrom

2 dl vispgrädde
100 g riven västerbottenost
2 äggulor
1 krm cayennepeppar
ev salt

Vispa 1 dl grädde, behåll 1 dl ovispad
Blanda försiktigt vispad grädde, flytande grädde och äggulor. Tillsätt osten och smaka av med peppar och ev lite salt.
Fyll rengjorda äggskal, ställ i äggkartong.
Grädda 130 gr 15-20 min tills smeten precis har stannat
Toppa med forell eller löjrom och krasse


Palsternackssoppa 4 port

12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2-3 palsternackor
4 potatisar
2 gula lökar
1 msk smör
C:a 1 dl creme fraiche
Salt, peppar, ev 1-2 tsk idealmjöl

• Skär palsternacka, lök och potatis i småbitar
• Fräs runt i smöret utan att det tar färg
• Häll på vattnet med buljongtärningarna
• Koka mjukt
• Mixa soppan slät tillsammans med creme fraiche
• Red ev med idealmjöl
• Smaka av med salt och peppar

Servera gärna tillsammans med lite knaperstekt smulad bacon eller brödkrutonger och klippt persilja.